Sem de Boer wint tweede prijs bij Bocuse d’Or wedstrijd

Sem de Boer, zoon van onze oud-chef Frank de Boer, is samen met zijn leermeester Menno Post van het Haarlemse restaurant  Olivijn maandag als tweede uit de bus gekomen in de strijd om de Bocuse d’Or. Het winnende team, bestaande uit chef Van der Wijngaard en commis Yentl van Gilst (20), gaat Nederland vertegenwoordigen op het Europese culinaire strijdtoneel in Tallinn, Estland in 2020. Daar strijden 24 landen voor één van de tien plaatsen die doorgaan naar de wereldfinale in Lyon.

Juryvoorzitter Soenil Bahadoer meldde na bekendmaking van de winnaar, dat de nummers 1 en 2 dicht bij elkaar lagen. ‘Dan is het een kwestie van punten tellen. Het niveau lag over het algemeen gewoon heel hoog. Dit jaar hebben we een extra uitdaging meegegeven aan de kandidaten. Ze moesten 14 borden en een schaal presenteren. Technieken, smaak, presentatie en de tijdsdruk zijn dan de elementen waarvoor een topprestatie geleverd moet worden. Ik heb diepe bewondering voor deze kandidaten die laten zien dat we culinaire toptalenten hebben in Nederland.’ Menno Post liet overigens weten het wedstrijd-koken heel pittig te hebben gevonden. ‘We zijn kapot.’

Het winnende visgerecht van Menno en Sem

Europese finale

Nu de Nederlandse finale gestreden is en Marco van der Wijngaard Nederland gaat vertegenwoordigen, is de volgende stap: de Europese finale, die gehouden wordt in Tallinn in juni 2020. De 10 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens de vakbeurs Sirha in januari 2021 in Lyon.

De wedstrijd

Van der Wijngaard, Menno Post, Micha van der Veen, Kees Visser, Rob Wijnen gingen de strijd met elkaar aan op de beursvloer van Gastvrij Rotterdam. Ze moesten twee culinaire opdrachten verrichten. Een visgerecht (schol en Hollandse garnalen) en een vleesgerecht (ossenhaas, rundernek en ossenstaart). In totaal hadden de kandidaten 5 uur en 35 minuten de tijd om hun gerechten aan de jury te presenteren en van ieder gerecht moesten 14 borden gemaakt worden.

De jury beoordeelde onder meer op productgebruik, de kandidaten moeten dus rekening houden met no-waste en ingrediënten die over zijn moeten hergebruikt kunnen worden. Dit jaar was er ook een nieuw onderdeel bij de Nederlandse finale, de kandidaten moesten het vleesgerecht op een schaal presenteren. Hierna moesten de borden voor de juryleden worden opgemaakt. Hiervoor is gekozen omdat bij de Europese en de wereldfinale de presentatie op schaal een specifiek onderdeel van de wedstrijd is waar veel punten op gescoord kunnen worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit!