Eerste Chef de Cuisine: Karel de Boorder

Vrijdag 30 augustus slaagde Karel de Boorder voor het examen Chef de Cuisine. Karel is het eerste lid van Cuisine Culinaire De Wijcker Kookclub die dit diploma behaalde. Het examen is ingesteld door Cuisine Culinaire Nederland, voor het afleggen van het examen stelde Karel een menu samen met een verplicht aantal kooktechnieken. Bij de realisatie van het menu werd Kartel geholpen door Jan Beentjes.

(Voorzitter van de examencommissie hangt de medaille om)

Karel werd beoordeeld op de moeilijkheidsgraad van het menu, de kooktechnische realisatie, smaak en presentatie van de gerechten, maar ook op organisatie van het werk in de keuken, tijd en hygiëne.

 

Rode Poon

De rode poon (Chelidonichthys lucerna) is een straalvinnige vis uit de familie van ponen (Triglidae), orde schorpioenvisachtigen (Scorpaeniformes).

De volwassen rode poon (ook wel knor- of zeehaan genoemd) is gemiddeld 30 cm lang, maar kan maximaal 75 cm lang en 6 kg zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd is 15 jaar. De vis heeft geen zichtbare zijlijn, maar wel een benig koppantser. De vis heeft twee rugvinnen, de eerste met 8 – 11 stekels, de tweede met 14 – 18 vinstralen. De aarsvin heeft 14 – 17 vinstralen. Aan de voorrand van de vleugelvormige borstvinnen bevinden zich drie lange, vrijstaande en beweeglijke stralen, die als pootjes het lichaam steun kunnen bieden. Deze vinstralen zijn gevoelige zintuigen, waarmee het dier zijn leefomgeving aftast. De vis is van boven lichtrood, naar onderen toe meer oranje tot wit.

  • Rode poon is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op z’n best van oktober tot april.
  • Rode poon heeft stevig visvlees en een diepe smaak die wat aan garnalen doet denken.
  • Deze vis wordt binnengehaald als bijvangst in de visserij op pladijs en tong

 

 

 

 

 

Deel dit!