Alles over koken

Elke maand schrijven wij iets over de specialiteiten van het land dat min of meer centraal staat in het maandmenu of informeren wij u over de ingrediënten.

Miso soep

 

Misosoep goed voor hoge bloeddruk

Misosoep bevat meer dan zout alleen. Het blijkt goed te werken tegen hoge bloeddruk bij mensen die een aanval van hoge bloeddruk hebben. Dat zagen Japanse onderzoekers in 2012. Men keek onder andere naar het effect op cardiovasculaire ziekten. Dat zijn hart- en vaatziekten. Ook keek men naar het effect van misosoep op de nieren. Het blijkt dat het langere tijd eten van misosoep de effecten van hoge bloeddruk door te veel zoutinname vermindert. Hoge bloeddruk is gevaarlijk omdat het organen zoals de nieren en het hart kan beschadigen.

Wat is miso?

Miso wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen met zout. Men voegt daarbij de schimmel Aspergillus oryzae. Deze zorgt ervoor dat de soja gaat fermenteren. Soms doet men zilvervliesrijst of gerst door het mengsel. Ook andere ingrediënten kunnen er doorheen worden gedaan. Op deze manier worden verschillende soorten miso gemaakt. Er zijn bewijzen dat reeds 14.000 jaar geleden er miso met graan en miso met vis werd gegeten. Voor oudere culturen was het fermenteren van producten heel gewoon. Fermenteren is een vorm van producten bewaren en heeft als voordeel dat er allemaal nieuwe gezonde stoffen ontstaan tijdens het fermentatieproces. Pas tussen de 14e en 16e eeuw ontdekten Boeddhistische monniken dat je ook sojabonen kunt fermenteren. Zij hebben de miso zoals we die nu kennen uitgevonden.

 

 

 

 

 

Deel dit!